top of page
Expozitie 4.jpg

Romulus Ladea

Expoziție de Sculptură | Curator: Judit Balint

Vernisaj: 1 oct. 2023, ora 18:00, la parterul Galeriei Naționale, Calea Victoriei nr. 49 -53

Expoziție: 4 oct. - 31 dec. 2023

Muzeul Național de Artă al României vă invită la deschiderea sezonului expozițional de toamnă cu expoziția creatorului școlii de sculptură clujene, Romulus Ladea.

În viziunea curatoarei, Judit Balint, expoziția prezintă o selecție a celor mai importante lucrări ale artistului Romulus Ladea provenind din patrimoniul MNAR, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Al Banatului, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, din colecția familiei Ladea și cea a domnului Radu Zaciu, la care se adaugă fotografii și documente de la Muzeul Național de Artă Contemporană și o înregistrare audio de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.

Sculptorul Romulus Ladea s-a impus în istoria artei autohtone printr-o viziune modernistă și adoptarea unui limbaj sculptural original extras din tradiția populară locală, din lecția maeștrilor clasici și din tendințele sculpturii europene interbelice, fără a fi tributar niciunei influențe deși a studiat la Paris cu Antoine Bourdelle și a lucrat în atelierul lui Constantin Brâncuși din Montparnasse.

Cele 33 de sculpturi, prezentate într-o scenografie impecabilă, se constituie într-un parcurs cronologic, evidențiind evoluția stilistică a sculptorului precum și temele sale principale: portretul și autoportretul, iubirea, maternitatea, familia, spiritul sacru, eroismul. Virtuozitatea sa artistică a însuflețit materiale precum lemnul, lutul sau bronzul, cărora le-a conferit o monumentalitate impresionantă, o expresivitate frapantă, frustă uneori. Sculpturile sale poartă, astfel, amprenta unui spirit puternic care a reușit să adauge în configurația sculpturii românești un profil artistic distinct, deosebit de tot ceea ce s-a făcut până la el.

Curatoarea expoziției, Judit Balint, coordonează Secția de Artă Orientală și Decorativă a MNAR și proiectul de amenajare al Galeriei de Artă Decorativă Europeană. De formație sculptor, a obținut doctoratul cu o teză despre arta în spațiul public în România după 1989 și are o experiență de peste 15 ani în cadrul MNAR, unde a colaborat la organizarea a numeroase expoziții temporare. Pe parcursul expoziției curatoarea va susține diverse activități cu caracter educativ-formativ.

bottom of page